2050-re Európa teljes lakosságát el lehetne látni biogazdálkodással

2021.06.22.
Olvasási idő: 2 perc

Egy háromlépcsős eljárással 2050-re Európa már teljes lakosságát el lehetne látni importált élelmiszerek nélkül is, állapítja meg a Francia Nemzeti Tudományos Kutatóközpont (CNRS).

A tanulmány szerint a második világháború óta a környezeti tényezők jelenléte és a szintetikus műtrágyák megnövekedett használata lényegében azt bizonyítja, hogy Európa brutális mennyiségű mezőgazdasági terméket importál. 2020-ban például kiderült, hogy Európa növényi eredetű termékeinek 47 százalékát a kontinensen túlról származik. Több tonnával érkeznek tehát Európába a különböző állati és növényi eredetű termékek, hogy a lakosságot megfelelő mennyiségű élelmiszerrel elláthassák, és nos – hogy a polcainkon feleslegesen felhalmozódjanak. Mert valljuk be, fele annyi húsra lenne szükségünk, mint amennyit napi szinten elfogyasztunk.

De hogyan lehetne megreformálni Európa élelmiszeriparát?

A CNRS tudósai azt állítják, hogy egy háromlépcsős eljárással „organikus, fenntartható, biológiailag sokféle élelmiszeriparral rendelkezhetünk”. Ez lényegében annyit jelentene, hogy 2050-re már önállóan termelhetnénk saját élelmiszereinket, és a múltban felejthetnénk az importálással járó problémákat.

Az első lépés az értendünk megváltoztatása, beleértve az elfogyasztott állati termékek számának csökkentését. 1961 és 2013 között Európa lakossága 428-ról 540 millió lakosra, a fehérjefogyasztás pedig 35 százalékról 55 százalékra nőtt. Összességében tehát átlagosan egy átlagember fehérjefogyasztása körülbelül 80 százalékkal megnövekedett, és ne feledkezzünk meg arról, hogy hosszútávon a túlzott fehérjebevitel komoly egészségügyi problémákhoz vezethet. Szervezetünk megóvása mellett, az állati eredetű termékek fogyasztásának korlátozásával kevesebb nyomás nehezedne az állattenyésztésre és ennek következtében kevésbé lenne szükség a nagymértékű importra.

A második lépés az „ipari mezőgazdaságtól” való megszabadulást jelentené a vetésforgó diverzifikálásához a már rendelkezésre álló talaj és föld használatával. Várhatóan mindez a felhasznált szintetikus növényvédő szerek és műtrágyák számát is csökkentené, hozzájárulva a légkörbe kerülő szennyezőanyagok redukálásához.

A harmadik és egyben utolsó lépés a növények és az állatok összekapcsolása, mindezzel ugyanis zökkenőmentesebbé tennénk a trágya újrafelhasználási folyamatát.

Az emberi hulladék újrafeldolgozása kulcsfontosságú tényező lehet abban, hogy 2050-re egy zöldebb Európát teremthessünk meg. Becslések szerint az emberi hulladék mintegy 70 százalékának újrafeldolgozása jelentősen hozzájárulna a fenntarthatósági fejlődéshez, 2050-re pedig Európa is meghatározó szereplő lehetne az élelmiszer-ipari termékek exportjában.

Ez a cikk is érdekelhet: A gluténmentes generáció: 25 év alatt duplájára nőtt Európában a lisztérzékeny gyerekek száma

Fanny

A kriptovaluták iránti érdeklődésem 2020-ban kezdődött – azóta nem tudok szabadulni tőlük. Mélyen beleástam magam a témába, folyamatosan követem a legújabb fejleményeket és kutatom, hogyan formálhatja át mindennapi életünket a blokklánc technológia.

Legfrissebb hírek

innováció

Civilizációk átka: Miért fullad ki minden aranykor?

A történelem során számos város és nemzet csillaga korán leáldozott, hiába voltak az innováció fénypontjai. Miért nem sikerül egyetlen helynek sem fenntartania hosszú távon kiemelkedő szerepét? Vajon valaha is sikerül kitörni Cardwell
arcfelismerés

Arcod a belépőd – de milyen árat fizetsz érte?

Hamarosan papíralapú beszállókártya és útlevél nélkül utazhatunk, hiszen az arcfelismerésnek hála, nem lesz többé szükség semmilyen dokumentumra. De mi jön ezután: kényelmes utazás vagy totális megfigyelés? Digitális útlevél, az arcod mint belépő

A Fehér Házban már a repülő autók és a Jetson család a téma

Donald Trump június 6-án rendeletet írt alá a repülő autók fejlesztésének megkezdéséről és a szabályozásuk enyhítéséről. Az amerikai elnök pénteken az amerikai drónfejlesztéssel és a szuperszonikus repülési technológiával kapcsolatos törvényeket írt alá,

Hová tűntek a dolgozó fiatalok Magyarországon?

Egyre gyakrabban merül fel a kérdés, miért tűnik úgy, hogy a fiatal felnőttek közül egyre kevesebben dolgoznak teljes állásban, mégis látszólag megvan mindenük? A jelenség nemcsak szociológiai, hanem generációs, pszichológiai és kulturális
hu_HUHungarian