Svájci csoki helyett rovarokat etetnének a gyerekekkel

2023.05.09.
Olvasási idő: 2 perc

A sajt és a csokoládé országában a gyerekeket a lisztkukacok, sáskák és tücskök fogyasztására buzdítják.

Nemrégiben egy Zürich melletti középiskola diákjai egy rovarokból készült falatokkal megrakott asztal körül gyűltek össze. Gyorsan felkapkodták a fűszerezett férgeket, a paprikával meghintett tücsköket és az őrölt tücskökből készült lisztből sütött kekszeket.

Svájc 2017-ben az első európai ország lett, amely az ehető rovarokkal foglalkozó startupok lobbikampánya után engedélyezte, hogy rovarokat emberi táplálékként árusítsanak. Ez volt a könnyű rész. Most a cégeknek meg kell győzniük azokat, akik zsigerből undort éreznek a rovarok fogyasztásával kapcsolatban. Ennek érdekében az iparág olyan fogyasztókat toboroz, akiket könnyebb rávenni arra, hogy valami újat próbáljanak ki: a gyerekeket. Az elmúlt négy évben a svájci iskolákat járták a vállalatok, hogy a rovarok fogyasztásának előnyeit hirdessék. A fiatalok ugyanis nyitottak az újdonságra, és a cégek szerint még az is lehet, hogy valamikor felnőttkorukban az étrendjük szerves részét fogják képezni a bogarak.

Egészen a közelmúltig a nyugati civilizáció igyekezett a rovarokat távol tartani az élelmiszerektől. A szabályozók az emberi egészséget fenyegető veszélynek tekintették őket. Az Egyesült Államok Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Hivatala „szennyeződésnek” minősíti azokat a rovarokat, amelyek nem szándékos összetevők. Most azonban egyre több kormánytisztviselő, tudós és vállalat szeretné elérni, hogy a rovarok a nyugati étrend részévé váljanak.

A rovarok környezetbarát fehérje- és vitaminforrást jelentenek, és a szarvasmarha-, sertés- és egyéb haszonállatok tenyésztésével járó üvegházhatású gázok töredékét termelik. A tudósok szerint pedig biztonságos a fogyasztásuk, feltéve, hogy ellenőrzött környezetben nevelik őket.

Ázsia, Afrika és Dél-Amerika népei rovarokat esznek, a thaiföldi sült szöcskéktől a kolumbiai sült hangyákig. Most pedig a rovarevést az EU-ban is be kívánják vezetni.

Az Európai Unió 2021-ben követte Svájcot, és eddig négyféle bogárfajtát engedélyezett emberi fogyasztásra: a sárga lisztkukacot, a vándor sáskát, a tücsköt és a kis lisztkukacot.

A cégek mégis nehezen találnak tömeges közönséget termékeiknek Nyugaton, mivel az emberek többsége (jogosan) undorodik a rovaroktól.

A rovarok fogyasztásának mozgalma egy évtizeddel ezelőtt indult el Nyugaton, amikor az Élelmezési és Mezőgazdasági Szervezet egy 200 oldalas jelentést tett közzé, amelyben a rovarok előnyeit méltatta. Azóta a befektetők dollármilliárdokat fektettek a rovarok tenyésztésébe.

Andrea

Szenvedélyesen érdekel a világ sokszínűsége – szeretek utazni, felfedezni új kultúrákat, zenéket, filmeket és történeteket. Lelkes vagyok a tudomány, technológia, állatvilág és az inspiráló élettörténetek iránt. Szívesen merülök el különféle országok érdekességeiben, legyen szó társadalmi jelenségekről vagy hétköznapi csodákról. Hiszek abban, hogy a világ megértéséhez nyitottság és kíváncsiság kell – ebből nekem van bőven.

Legfrissebb hírek

ózonlyuk

Eltűnhet az ózonlyuk? Meglepő fordulat az égbolton

Az ózonréteg lassú, de biztos gyógyulása figyelhető meg. Az eddigi elképzelések, miszerint az ózonréteg menthetetlen, megdőlni látszik, hála a Montreal Protocolnak. Amikor az emberiség először ébredt rá arra, hogy bizonyos szintetikus gázok

Mielőtt továbblépnél