Hamarabb megennék a saját cipőjüket, mint a laboratóriumi húst: felháborodtak a táplálkozási szakértők

2023.07.06.
Olvasási idő: 2 perc

Az Egyesült Államokban nemrégiben a boltok polcaira került a laboratóriumban előállított „csirke- és marhahús”, ám a termék minden formában rossz szájízt hagyott maga után.  

Az Egyesült Államok Mezőgazdasági Minisztériuma zöld utat adott az UPSIDE Foods és a GOOD Meat vállalatoknak, hogy a laboratóriumban előállított termékeiket az áruházakban is értékesíthessék. A húst állatok izmaiból és bőréből nyert őssejtekből állítják elő, majd azt egy bioreaktorban tenyésztik tovább olyan körülmények között, amelyek az állati testben végbemenő folyamatokat utánozzák.

Nincs mindenkinek ínyére a laboratóriumi hús

„Inkább a cipőmet enném meg, mintsem a laboratóriumban termesztett húst” – jelentette ki Diana Rodgers táplálkozási szakértő, aki szerint a legjobb hús olyan farmokról származik, ahol az állatok szabadon legelészhetnek.

A sejttenyésztett hús egyébként kifejezetten drága mulatság, egy kiló hús előállítása ugyanis körülbelül 17 dollárba, míg a hagyományos húsé mindössze 2 dollárba kerül. Számítások szerint mire a laboratóriumban termesztett marhahús az étterem tányérjára kerül, egy hamburgerért már 100 dollárt kellene elkérni. Az sem mindegy továbbá, hogy a laboratóriumi hús előállításáról egyelőre nem állnak rendelkezésre pontos információk, így Rodgers szerint nem lehet megmondani, hogy az jó hatással van-e az emberi szervezetre.

„Ennél még a McDonald’s is jobb” – tette hozzá.

Ennek ellenére a GOOD Meat állítása szerint a terméke csirkesejtektől, sóból, búzából és szójából készül, így „magas a fehérjetartalma, beleértve az esszenciális aminosavakat is”. Az UPSIDE Foods pedig elmondta, hogy terméke valódi hús, amelyet az ember ugyanúgy megemészt, mint bármely hagyományos terméket.

A National Cattlemen’s Beef Association amerikai szervezet most azért tüntet, hogy a laboratóriumban termesztett húst előállító vállalatok ne használhassák a hagyományos elnevezéseket. A „marhahús” kifejezést ugyanis szerintük a „haszonállatként nevelt állatokból származó húsnak kell fenntartani”.

A laboratóriumban termesztett húsok nem összetévesztendőek az olyan cégek által kínált húsalternatívákkal, mint például a Beyond Meat vagy az Impossible Foods, amelyek növényi termékek felhasználásával próbálják lemásolni a húsok ízét és textúráját.

Fanny

A kriptovaluták iránti érdeklődésem 2020-ban kezdődött – azóta nem tudok szabadulni tőlük. Mélyen beleástam magam a témába, folyamatosan követem a legújabb fejleményeket és kutatom, hogyan formálhatja át mindennapi életünket a blokklánc technológia.

Legfrissebb hírek

elhízás elleni csodaszer

Jön az új elhízás elleni szupergyógyszer?

Az elhízás elleni gyógyszerek piaca egy újabb, sok szempontból meghatározó jelölttel bővül. Az Eli Lilly retatrutide nevű, három hormon hatását egyszerre utánzó injekciója a III. fázisú vizsgálatok első eredményei alapján a jelenleg