Hamarabb megennék a saját cipőjüket, mint a laboratóriumi húst: felháborodtak a táplálkozási szakértők

2023.07.06.
Olvasási idő: 2 perc

Az Egyesült Államokban nemrégiben a boltok polcaira került a laboratóriumban előállított „csirke- és marhahús”, ám a termék minden formában rossz szájízt hagyott maga után.  

Az Egyesült Államok Mezőgazdasági Minisztériuma zöld utat adott az UPSIDE Foods és a GOOD Meat vállalatoknak, hogy a laboratóriumban előállított termékeiket az áruházakban is értékesíthessék. A húst állatok izmaiból és bőréből nyert őssejtekből állítják elő, majd azt egy bioreaktorban tenyésztik tovább olyan körülmények között, amelyek az állati testben végbemenő folyamatokat utánozzák.

Nincs mindenkinek ínyére a laboratóriumi hús

„Inkább a cipőmet enném meg, mintsem a laboratóriumban termesztett húst” – jelentette ki Diana Rodgers táplálkozási szakértő, aki szerint a legjobb hús olyan farmokról származik, ahol az állatok szabadon legelészhetnek.

A sejttenyésztett hús egyébként kifejezetten drága mulatság, egy kiló hús előállítása ugyanis körülbelül 17 dollárba, míg a hagyományos húsé mindössze 2 dollárba kerül. Számítások szerint mire a laboratóriumban termesztett marhahús az étterem tányérjára kerül, egy hamburgerért már 100 dollárt kellene elkérni. Az sem mindegy továbbá, hogy a laboratóriumi hús előállításáról egyelőre nem állnak rendelkezésre pontos információk, így Rodgers szerint nem lehet megmondani, hogy az jó hatással van-e az emberi szervezetre.

„Ennél még a McDonald’s is jobb” – tette hozzá.

Ennek ellenére a GOOD Meat állítása szerint a terméke csirkesejtektől, sóból, búzából és szójából készül, így „magas a fehérjetartalma, beleértve az esszenciális aminosavakat is”. Az UPSIDE Foods pedig elmondta, hogy terméke valódi hús, amelyet az ember ugyanúgy megemészt, mint bármely hagyományos terméket.

A National Cattlemen’s Beef Association amerikai szervezet most azért tüntet, hogy a laboratóriumban termesztett húst előállító vállalatok ne használhassák a hagyományos elnevezéseket. A „marhahús” kifejezést ugyanis szerintük a „haszonállatként nevelt állatokból származó húsnak kell fenntartani”.

A laboratóriumban termesztett húsok nem összetévesztendőek az olyan cégek által kínált húsalternatívákkal, mint például a Beyond Meat vagy az Impossible Foods, amelyek növényi termékek felhasználásával próbálják lemásolni a húsok ízét és textúráját.

Fanny

A kriptovaluták iránti érdeklődésem 2020-ban kezdődött – azóta nem tudok szabadulni tőlük. Mélyen beleástam magam a témába, folyamatosan követem a legújabb fejleményeket és kutatom, hogyan formálhatja át mindennapi életünket a blokklánc technológia.

Legfrissebb hírek

Ismeretlen anyagra bukkantak a Marson

A Mars évtizedek óta izgatja a kutatók és az álmodozók képzeletét – minden új adat, amit a szondák hazaküldenek, egy kicsit közelebb visz ahhoz, hogy megértsük ezt a távoli, vörös világot. A
Oroszország virtuális

Oroszország virtuális drónharcterekre edzi a legénységet

A modern háborúk a pixelek világába költöztek. Oroszország hadserege most egy virtuális harctéren neveli a következő generáció drónpilótáit, amely valós időben integrálja a drónokat, robotokat, AI-elemeket és valós helyszínű szimulációkat. Az oroszországi
BMW iX3

Íme az elektromos jövő legfenntarthatóbb crossoverje

A BMW iX3 a márka eddigi legfenntarthatóbb sorozatgyártású modellje. Az új Neue Klasse platform mérnökei már az első lépéstől arra törekedtek, hogy minden szinten csökkentsék a környezeti terhelést: az anyagválasztástól az akkumulátorig,

Veszélyben a magánélet – mindent látni akar a YouTube

Újra az adatgyűjtés kiterjesztésével próbálkozik a big tech. Ezúttal a YouTube a ludas, éppen egy új AI-alapú korhatár-ellenőrző rendszer bevezetését tervezi, ahol egy szelfi alapján ellenőriznék a felhasználók életkorát. A vállalat szerint
hu_HUHungarian