Itt az új EU csomagolási rendelet: vigyél kulacsot és ételhordót az étterembe

2023.10.30.
Olvasási idő: 2 perc

A kávézókban lévő cukrostasak, a salátászacskó, az egyadagos ketchupos tasak, a szállodai samponos flakon eltűnik a mindennapjainkból. Az EU úgy döntött, hogy a területén 2027. december 31-ig betiltja az ilyesféle csomagolásokat. Az italok és az elvitelre szánt ételek fogyasztóinak pedig hozzá kell majd szokniuk ahhoz, hogy saját vizes palackokat és tárolóedényeket kell majd magukkal vinniük.

A szállodákban, éttermekben és vendéglátóhelyeken az étel- és italfogyasztást mindig újrafelhasználható edényekben fogják biztosítani. Többek között ezekkel a következményekkel jár a fogyasztók életére nézve, ha az új európai csomagolási rendelet (Ppwr), derült ki az október 24-én az Európai Parlament Környezetvédelmi Bizottsága által közzétett dokumentumból.

Bár a rendeletet a Európai Parlament november 20-23. közötti plenáris ülésein fogja megvitatni, és a módosításokért már megkezdődött a versenyfutás, a legvitatottabb pontok az egyszer használatos csomagolás tilalma (22. cikk) és az újrafelhasználási célok (26. cikk).

Eltűnhetnek az egyszer használatos csomagolások az ételízesítők, tartósítószerek, szószok, kávé és cukor esetében a szállodai, éttermi és vendéglátóipari ágazatban, beleértve a tasakokat, tálcákat, dobozokat. Megszűnnek az egyszer használatos műanyag csomagolások – hálók, zacskók, tálcák – a friss gyümölcsök és zöldségek esetében, amelyek súlya nem éri el a 1,5 kg-ot.
A szállodákból eltűnnek az egyszer használatos kozmetikumok és higiéniai termékek, vagyis nem lesz kisflakonos sampon, miniszappan, tusfürdő. A szállodai, éttermi és vendéglátóipari ágazatban az ételeket és italokat nem lehet majd egyszer használatos csomagolásba helyezni, tehát nem lesz eldobható tálca, tányér, pohár, zacskó, fólió vagy doboz.

Úgy tűnik a családi kiszereléseknek is annyi, hiszen az Unió a kiskereskedelemben használt megapackokat is levenné a polcokról. Ami viszont az újrafelhasználást illeti, a jelenlegi szöveg szerint 2030. január 1-jétől a csomagolva (palackban vagy dobozban) értékesített italok 20 százalékában újrafelhasználható csomagolást kell majd használni.

2027. december 31-ig a fogyasztóknak lehetőségük lesz arra, hogy az éttermekben saját palackot vagy kulacsot, illetve ételtároló dobozt, ételhordót használjanak.

Sok a kritikus

A mezőgazdaságtól az élelmiszeriparon át a vendéglátásig egyre több a kritikus hang az új csomagolási rendelettel kapcsolatban.

Az italgyártók szerint több milliárd eurós többletkiadásuk lesz a visszaváltás és újrahasznosítás következtében, amit ráterhelnek a fogyasztókra.

A zöldség-és gyümölcstermelők vannak a leginkább felháborodva, hiszen az EU-ban több milliárd eurós üzlet a zacskós saláták és csomagolt gyümölcsök értékesítése. A termelési költségekre gyakorolt negatív hatás a fogyasztók által fizetett árakban is tükröződhet, egy olyan időszakban, amikor a gazdaság már így is nagyon nehéz helyzetben van. Ráadásul több termelő kiemelte, hogy jelenleg semmilyen elfogadható alternatíva nincs például a mosott salátakeverékek csomagolására vonatkozóan, amely környezetbarát, ugyanakkor biztosítható vele a megfelelő higiénia.

Andrea

Szenvedélyesen érdekel a világ sokszínűsége – szeretek utazni, felfedezni új kultúrákat, zenéket, filmeket és történeteket. Lelkes vagyok a tudomány, technológia, állatvilág és az inspiráló élettörténetek iránt. Szívesen merülök el különféle országok érdekességeiben, legyen szó társadalmi jelenségekről vagy hétköznapi csodákról. Hiszek abban, hogy a világ megértéséhez nyitottság és kíváncsiság kell – ebből nekem van bőven.

Legfrissebb hírek

ózonlyuk

Eltűnhet az ózonlyuk? Meglepő fordulat az égbolton

Az ózonréteg lassú, de biztos gyógyulása figyelhető meg. Az eddigi elképzelések, miszerint az ózonréteg menthetetlen, megdőlni látszik, hála a Montreal Protocolnak. Amikor az emberiség először ébredt rá arra, hogy bizonyos szintetikus gázok

Mielőtt továbblépnél