Szívbetegséghez és korai halálhoz vezethetnek a vegán ételek?

2024.06.17.
Olvasási idő: 2 perc

Egy új kutatás szerint az ultra-feldolgozott vegán ételek növelhetik a szívbetegség és a korai halál kockázatát. A tanulmány az Imperial College London és a São Paulo-i Egyetem kutatóinak munkája, amelyet a The Lancet közölt.

Az ultra-feldolgozott ételek veszélyei

Az ultra-feldolgozott ételek (UPF) közé tartoznak a csomagolt élelmiszerek, italok, gabonafélék és készételek, amelyek színezékeket, emulgeálószereket, ízesítőket és egyéb adalékanyagokat tartalmaznak. Ezek az ételek híresek a magas cukor-, telített zsír- és sótartalmukról, miközben gyakran nélkülözik a vitaminokat.

A kutatás eredményei

A kutatók több mint 118 000 brit, 40-69 éves korú ember étrendjét vizsgálták meg. A tanulmány megállapította, hogy a növényi alapú étrend általában elősegíti a szív egészségét, de ez csak a friss növényi alapú élelmiszerekre, például a gyümölcsökre, zöldségekre, gabonafélékre és hüvelyesekre vonatkozik. Azonban, ha a növényi alapú ételek forrása az UPF, akkor 12%-kal nő a szívbetegséggel összefüggő halálozások aránya.

A feldolgozás hatásai

Fernanda Rauber, a tanulmány vezető szerzője szerint az UPF-ek összetétele és feldolgozási módszerei magasabb vérnyomást és koleszterinszintet eredményezhetnek. „Az élelmiszer-adalékanyagok és az ipari szennyezőanyagok oxidatív stresszt és gyulladást okozhatnak, tovább súlyosbítva a kockázatokat” – mondta. Hozzátette, hogy azoknak, akik növényi alapú étrendre váltanak, figyelembe kellene venniük az ételek feldolgozottságának mértékét is.

Hamis biztonságérzet

Eszter Vamos, a tanulmány társszerzője elmondta, hogy az UPF-ek marketingje félrevezető lehet, egészségesként tüntetve fel a növényi alapú termékeket. „Bár az ultra-feldolgozott ételeket gyakran egészségesként reklámozzák, ez a nagyszabású tanulmány azt sugallja, hogy a növényi alapú ultra-feldolgozott ételek nem rendelkeznek védő egészségügyi hatásokkal, és rossz egészségügyi kimenetelekkel társulnak” – mondta.

Az étrend megváltoztatásának előnyei

A tanulmány kimutatta, hogy az UPF-ek teljes élelmiszerekkel való helyettesítése, amelyek fontos egészségügyi és környezeti előnyökkel bírnak, 15%-kal csökkenti a szívbetegségek miatti halálozást és 7%-kal csökkenti a szív- és érrendszeri betegségek kialakulásának valószínűségét.

Új táplálkozási irányelvek szükségessége

A kutatók szerint a növényi alapú étrendeket népszerűsítő táplálkozási irányelveknek tartalmazniuk kellene egy figyelmeztetést az erősen feldolgozott élelmiszerek elkerülésére. Duane Mellor, a tanulmányban részt vevő brit dietetikus hangsúlyozta, hogy sok olyan élelmiszer, amely nem tartalmaz állati termékeket – például kekszek, chipsek, édességek és üdítőitalok – technikailag ugyan növényi alapúak, de nem tekinthetők az egészséges étrend részének.

Ez a cikk is érdekelhet:

balu

A Budapesti Pázmány Péter Katolikus Egyetemen jogi karán tanultam, majd egy fullstack szoftverfejlesztői kurzust is elvégeztem, amely megalapozta a technológiai tudásomat. 2022 óta foglalkozom részletesebben kriptovalutákkal és NFT-kkel. 2024 áprilisa óta a BitcoinBázis szerzőjeként kriptókról és a legújabb blockchain-megoldásokról írok, emellett az offtopik.hu-n általános technológiai, tudományos és gaming témákban publikálok, hogy olvasóim mindkét felületen naprakész, megbízható tartalmakhoz férjenek hozzá.

Legfrissebb hírek

ózonlyuk

Eltűnhet az ózonlyuk? Meglepő fordulat az égbolton

Az ózonréteg lassú, de biztos gyógyulása figyelhető meg. Az eddigi elképzelések, miszerint az ózonréteg menthetetlen, megdőlni látszik, hála a Montreal Protocolnak. Amikor az emberiség először ébredt rá arra, hogy bizonyos szintetikus gázok