Mi a helyzet a marhahús árával?

2025.02.09.
Olvasási idő: 3 perc

A marhahús a világ egyik legnépszerűbb és legértékesebb élelmiszere, azonban előállítása komoly gazdasági és környezeti kihívások elé állítja a globális társadalmat. Az elmúlt két évtizedben a marhahús ára drasztikus emelkedést mutatott világszerte, melyre a termelési költségek mellett az infláció, valamint a kereslet-kínálat ingadozása is hatással volt.

Egy kutatás szerint az Egyesült Államokban a hamburgerhús ára a COVID-19 előtti 8,62 dolláros kilogrammonkénti árról 12,44 dollárra emelkedett 2024-re. Magyarországon csakúgy, mint globálisan, az árváltozás jelentős volt. Az Agrárközgazdasági Intézet szerint 2023 és 2024 decembere között 40%-os árnövekedésről számoltak be.

A marhahúsfogyasztás globális probléma

Az Egyesült Államoktól Kínáig, Európán át, a marhahús árának változása jelentős problémákat okoz. Az állattartás drágulása, az energiaárak változása és a környezeti szabályozások mellett a vöröshús iránti növekvő kereslet ahhoz vezetett, hogy az élelmiszer ára jelentős dráguláson ment keresztül – különösen a 2020-as években. A marhahústermelés napjainkra nemcsak gazdasági kihívás lett, hanem környezeti probléma is. Az állattenyésztés – különösen a marhatenyésztés – a világ egyik legnagyobb üvegházhatású gázkibocsátó iparága lett.

A szarvasmarhák metánkibocsátása, a takarmánytermesztéshez szükséges földhasználat és az erdőírtások mind jelentős mértékben hozzájárulnak a klímaváltozáshoz. Ennek köszönhetően egy kilogramm marhahús előállításához több ezer liter vízre van szükség, miközben a fenntarthatósági szempontok egyre nagyobb hangsúlyt kapnak a globális élelmiszerellátásban. Nem beszélve arról a tényről, hogy nagyon kevés földterület megfelelő ahhoz, hogy szarvasmarhákat és marhahúst termeljen valaki.

A gazdasági szempontokat sem szabad elfelejteni. A COVID-19 járvány következtében jelentősen megugrott az infláció, valamint az ellátási láncokon belül több szereplő, például a feldolgozók és a nagykereskedők, is kivették a részüket az áremelkedésből. A Federal Reserve monetáris politikájának hála azonban az elmúlt időszakban nemcsak a szűkös földkészlet, hanem a takarmánygabona ára is oroszlánrészt vállalt abban, hogy napjainkra ennyire megdrágult a marhahús ára.

Kihívások a marhahúsiparban

Amellett, hogy az árak jelentősen megdrágultak, nem szabad megfeledkezni azokról a környezetvédelmi aktivistákról sem, akik szerint a szarvasmarhák által kibocsátott metán katasztrofális problémákhoz vezethet a környezetben, ezért lobbiznak a vegetarianizmus, vagy a veganizmus mellett.

Az európai piacokat tekintve a drasztikusan korlátozott fogyasztás és a magas árak szintén hozzájárultak ahhoz, hogy a marhahúsipar egyik legnagyobb visszaesésének lehetünk szemtanúi az elmúlt években. Ennek köszönhetően Amerikában a fogyasztóknak magasabb kiskereskedelmi árakkal kell szembenézniük, mint azt tették 2023-ban.

Az egy főre jutó marhahús-fogyasztás relatív csökkenést mutat az Egyesült Államokban, ugyanakkor a visszaesés az elmúlt néhány évben vált jelentőssé. Bár az amerikai ipar betartotta az elvárt irányelveket, a várt eredmények nem jöttek. A cukorbetegség és az elhízás minden idők rekordmagasságán van, ugyanakkor a húsipar problémáira nincs jelenleg elérhető racionális megoldás.

Idilli lenne azt mondani, hogy a Federal Reserve monetáris politikája, vagy az orosz-ukrán háború majd megoldja ezt a problémát, azonban nem fogja. A környezetvédelmi korlátozások, az olaj- és gáztermelés, valamint a műtrágyaárak olyan magasságokba jutottak el, amelyek általánosságban véve árfelhajtó hatásúak és azok is maradnak.

Mi a helyzet Magyarországon?

A marhahús ára Magyarországon évtizedeken keresztül jelentős emelkedést mutatott. Míg 2000-ben egy kilogramm marhahús (csontos, rostélyos) 670 forint volt, 2010-re elérte az 1440 forintos árat. 2020-ra ez az ár 2260 forint lett, napjainkra pedig 4000 forint körüli árról beszélhetünk.

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) adatai szerint a magyarok vöröshús-fogyasztása viszonylag alacsony, azonban a növekvő tendencia szintén hozzájárul az árak drasztikus emelkedéséhez. Jelenleg az egy főre jutó éves fogyasztás mértéke 3,2 kilogramm, amely jelentősen elmarad az Európai Unióban mért 10 kilogrammos átlagtól.

Nemzetközi összehasonlításban a bika ára 4,96 dollár (nagyjából 1900 forint) volt 2022-ben a hasított hideg súly tekintetében, 2024-re pedig az ára megközelítette a 6 dollárt is. A magyar árváltozást tovább súlyosbítja a forint gyengülése, a jelentős mértékű import, valamint az EU globális életképtelensége. 2025-re Magyarország eljutott arra a szintre, hogy a világon szinte mindenhol olcsóbb az élelmiszer, mint nálunk, amin a tetemes ÁFA sem segít. Az energiaárakról pedig ne is beszéljünk.

Lelo

A Budapesti Corvinus Egyetemen végeztem pénzügy számvitel alapszakon, majd az Eötvös Lóránd Tudományegyetemen befektetéselemző mesterszakon. 2020 tavasza óta foglalkozom részvényekkel és kriptovalutákkal, a BitcoinBázis csapatához 2024 januárjában csatlakoztam, ahol első sorban technikai elemzéseket, kutatásokat és árfolyam-előrejelző modelleket készítek.

Legfrissebb hírek

ózonlyuk

Eltűnhet az ózonlyuk? Meglepő fordulat az égbolton

Az ózonréteg lassú, de biztos gyógyulása figyelhető meg. Az eddigi elképzelések, miszerint az ózonréteg menthetetlen, megdőlni látszik, hála a Montreal Protocolnak. Amikor az emberiség először ébredt rá arra, hogy bizonyos szintetikus gázok

Mielőtt továbblépnél