Sokan úgy gondolják, hogy az üvegpalack a legegészségesebb választás, ha csomagolt italról van szó. Környezetbarát, nem oldódik bele semmi, és még elegáns is. De egy friss francia kutatás most alaposan megkérdőjelezi ezt a hiedelmet. Kiderült ugyanis, hogy az üvegpalackos italok akár 50-szer több mikroműanyagot tartalmaznak, mint a műanyagpalackos vagy dobozos társaik.
Mikroműanyag mindenhol – de miért pont az üvegben a legtöbb?
A kutatók többféle üdítőt, sört, bort és ásványvizet vizsgáltak meg, üveg- és műanyagpalackos, illetve dobozos kiszerelésben. Az eredmény sokkolta még a szakembereket is. Az üvegpalackos sörök, kólák, teák kb. 100 részecske mikroműanyagot tartalmaznak literenként. Ugyanezek műanyagban vagy dobozban jóval kevesebb, 2–20 részecskét/liter. Az üveges ásványvízben 4,5 mikroműanyag/liter van, míg a műanyagpalackosban 1,6 mikroműanyag/liter. A parafadugóval ellátott bor szinte teljesen tiszta, így megállapíthatjuk, hogy nem az üveg a hibás abban, ha mikroműanyag van a benne tárolt italban. A valódi bűnös a kupak festékrétege, amelynek használata közben vagy tárolás során mikrorészecske jut a folyadékba . Ezek a műanyagalapú bevonatok festékdarabkákat bocsátanak ki, amelyek az üdítőben úsznak.
Tiszta kupak = kevesebb szennyezés
A jó hír az, hogy viszonylag egyszerű tisztítási eljárásokkal (például alkohollal való leöblítés és légsugaras pormentesítés) akár 70%-kal is csökkenthető a szennyezés. Az iparnak tehát nem kell újra feltalálnia a palackozást, csak egy kis odafigyelésre lenne szükség.
Mennyi mikroműanyagot iszunk meg évente?
Ha naponta 2 litert iszol üvegpalackos vízből kb. 3300 mikroműanyag-részecskét fogyasztol el évente. Műanyagpalack esetében ugyanez 1170 részecske/év. Megfelelő módon szűrt csapvízzel (pl. fordított ozmózis) csak pár száz részecske vagy még annál is kevesebb kerül a szervezetünkbe.
Miért fontos ez?
A mikroműanyagok gyulladást válthatnak ki, és olyan vegyületeket hordozhatnak, amelyek felboríthatják a hormonrendszert. Bár a hosszú távú egészségügyi hatásokat még nem értjük teljesen, az biztos, hogy a szervezetünk egyre nagyobb mértékben találkozik ezekkel a részecskékkel. A szakemberek néhány praktikus tanáccsal szolgálnak a mikroműanyag mennyiségének csökkentésére. Azt javasolják, hogy igyunk jó minőségű szűrővel (pl. 0,2 mikronos szűrő, fordított ozmózis, remineralizálással) tisztított csapvizet. Ha csomagolt italt iszunk, válasszunk inkább fémdobozt és ne üveget.
Sokan úgy hisszük, az üveg a „tiszta megoldás”. De amíg a kupak belseje műanyag festékkel van kezelve, az üvegpalack inkább stílusos csapda, mint egészséges alternatíva. Bár a tanulmány a francia piacon elérhető italokat vizsgálta, a helyzet nem lehet jobb Magyarországon sem. Ideje tehát újragondolni, mit is iszunk meg minden nap és miből.