A szakértők azt jósolják, hogy idén több haszonnövény termése is olyan szintet ér el, amilyenre még nem volt példa.
Gyakran mondják, hogy az éghajlatváltozás miatt a globális élelmiszertermelés egyre nagyobb akadályokkal szembesül. Ennek ellenére általában évről évre rekordtermést könyvelhet el a globális gazdaság – még akkor is, ha egyre melegebb van.
Az Egyesült Államok Mezőgazdasági Minisztériuma (USDA) nyomon követi a mezőgazdasági feltételeket világszerte, és havonta közzéteszi az évi termelésre és hozamra vonatkozó előrejelzését. Az alábbiakban az USDA szeptemberi előrejelzését mutatjuk be.
Minden idők legnagyobb kukoricatermésére számítanak a szakértők
A cirok és a köles kivételével a legtöbb növény termelése az elmúlt 60 évben folyamatosan nőtt, és ez a tendencia várhatóan idén is folytatódik.
Különösen a kukorica és a búza termése ugrott meg jelentősen ebben az évben, ugyanakkor a szójabab termés is rekordot dönthet az előrejelzés szerint. A rizs termése nagyon kis mértékben nőtt, lényegében megegyezik a tavalyi – szintén rekordot jelentő – terméssel.
A cirok és a köles – ezek kevésbé ismert, de a trópusokon alapvető gabonák – továbbra is a szokásos mintát követik, ingadoznak felfelé és lefelé, anélkül, hogy tartós növekedést mutatnának. Ez aggodalomra ad okot az élelmezésbiztonság szempontjából, különösen Fekete-Afrikában.
Az alábbi ábrán a 2000 utáni termelési adatok láthatóak. Érdemes megjegyezni, hogy a grafikonon jól látható a globális kukorica termés jelentős emelkedése az évek során, sőt, ebben az évben ismét rekordot fog dönteni a világ legnagyobb mennyiségben termelt növénye.
Nem csak a termésmennyiség, de a hozamok is rekordszintet érhetnek el 2025-ben
Az USDA előrejelzése szerint nem csak a termésmennyiség fog ismét nőni ebben az évben, de a főbb növények hozama is minden idők legmagasabb szintjét érheti el.
Ismét a kukorica és a búza terméshozamának ugrásszerű növekedése a legszembetűnőbb, azonban a szójabab és a rizs hozamának emelkedése is jelenős ebben az évben. Utóbbi két növény terméshozamának megugrása azt jelenti, hogy a vetésterületük az előző évhez képest csökkent, ami több előnnyel is jár.
Az ábrán az is látszik, hogy milyen gyenge a cirok és a köles terméshozama. Ezek olyan növények, amelyek nem részesültek ugyanolyan kutatási és fejlesztési beruházásokban, mint más gabonák, ez pedig meg is látszik a számokon.
A kávétermesztők is minden idők legerősebb évét zárhatják
De mi a helyzet azokkal a fontosabb növényekkel, amelyek nem gabonafélék vagy hüvelyesek? Itt már kissé vegyesebb a kép – ami logikus, hiszen sok esetben más felhasználású növényekről van szó.
Az USDA előrejelzése szerint a repce, a pálmaolaj és a kávé termelése idén rekordszintű lesz. A napraforgó, a pamut és a cukor globális termelésében azonban visszaesést látnak a szakértők.
Amint látható, a termelési adatok évről évre jelentősen ingadoznak, részben az időjárási viszonyok, részben pedig a piaci változások – vagyis a kereslet ingadozása – miatt.
Persze fontos hangsúlyozni, hogy ezek az év végéig érvényes előrejelzések, amelyek változhatnak. A jelenlegi adatok azonban az idei év erős mezőgazdasági termelésére utalnak.
Érdemes azt is megjegyezni, hogy egy-egy ország vagy régió termelésében zavarok léphetnek fel anélkül, hogy a globális számok jelentősen megváltoznának. Ez az egyik oka annak, hogy a világszintű, egymással összekapcsolt élelmiszer-rendszer sokkal ellenállóbb lehet, mint a helyi rendszerek.
Minden évben vannak olyan régiók, ahol a gazdák rendkívül gyenge termést érnek el, ezeket a veszteségeket azonban gyakran kiegyenlítik máshol keletkező többletek. Ez nagyban eltér az akár néhány évtizeddel ezelőtti élelmiszer-rendszerektől, amikor a gyenge termés gyakran az éhínséggel volt egyenlő.