népességrobbanás bőség

A népességrobbanás nem éhínséget, hanem bőséget hozott

Start

A népességrobbanás éhínséget hoz? A búza története mást mutat. Az elmúlt hat évtizedben a termelés megtöbbszöröződött, miközben alig nőtt a bevetett terület, és drámaian csökkent az úgynevezett időár – az a munkaidő, ami egy egység búza megvásárlásához kell.

Termelés szárnyal, földhasználat alig nő

A rendelkezésre álló adatsorok szerint 1960 óta a világ búzatermelése +250%-kal bővült, miközben a bevetett terület csupán +9%-kal nőtt. Eközben a népesség +171%-kal emelkedett. Ez azt jelenti, hogy minden 1% népességnövekedésre 1,46% termelésbővülés jutott – vagyis a kínálat gyorsabban nőtt, mint a kereslet.

Hozamforradalom a háttérben

A kulcs a hozam. Az egy hektárra jutó termés a hatékonyabb fajtáknak, műtrágyázásnak, gépesítésnek és precíziós gazdálkodásnak köszönhetően a többszörösére nőtt (a hozamindex több mint +270%-ot jelez). Ez tette lehetővé, hogy lényegében ugyanakkora földdel sokkal több búzát állítsunk elő – anélkül, hogy vadonatúj termőföldeket kellett volna bevonni.

Az időár szabadesése: olcsóbb lett a búza emberi munkaórában mérve

A piaci árváltozásoknál pontosabb képet ad az időár: mennyi munkaidőt kell ledolgozni egy egység élelmiszerért. 1960-hoz képest a búza időára 85,7%-kal csökkent. Magyarul: amennyi idő alatt akkor egy mérőegységet vettél, ma majdnem hetet.

Bőségmutató: közel hétszeres ellátottság

A gyorsan növekvő termelés és a meredeken csökkenő időár együtt a bőség látványos növekedését hozta. A Wheat Abundance Multiplier 1960-as bázisértéke 1 volt; mára +598%-kal magasabb, vagyis 6,98-ra emelkedett. Ez gyakorlatban azt jelenti, hogy a búza elérhetősége nagyjából hétszeresére nőtt az 1960-as szinthez képest.

Kapcsolódó tartalom: Rekordévet zárhat a mezőgazdaság 2025-ben

Ki volt Malthus, és mit állított?

Thomas Robert Malthus (1766–1834) angol lelkész-közgazdász 1798-as művében (Essay on the Principle of Population) azt írta, hogy a népesség hajlamos gyorsabban, „mértani” ütemben növekedni, míg az élelmiszer-termelés csak lassabban, „számtani” ütemben tud bővülni. Szerinte, ha a társadalom nem fékezi meg magát (késleltetett házasság, „erkölcsi önmegtartóztatás”), akkor a természet fog: éhség, járványok, háborúk állítják helyre az „egyensúlyt”. Ez a gondolat hosszú időre rányomta a bélyegét a közgondolkodásra: sokan attól tartottak, hogy a népességrobbanás szükségszerűen élelmiszerhiányba torkollik.

Mit mutatnak ehhez képest a modern adatok?

A búza példája ennek az ellenkezőjét jelzi. Az elmúlt hat évtizedben ugrásszerűen javult a termelékenység: nem csupán több földet vontunk be, hanem többet hozunk le ugyanarról a területről (nemesített fajták, műtrágyázás, öntözés, gépesítés, precíziós gazdálkodás, nemzetközi kereskedelem). Ennek hatására a termelés gyorsabban nőtt, mint a népesség, miközben a „időár” – az a munkaidő, ami egy egység élelmiszerért kell – meredeken esett. Vagyis a találékonyság + technológia + nyitott piacok hármasa bőséget teremtett még sokkszerű évek (aszály, háború, ellátási zavarok) mellett is.

Mi a tanulság mindebből?

Nem az, hogy hátradőlhetünk, hanem az, hogy a termelékenységbe és tudásba fektetett erőforrás társadalmi szinten térül meg: stabilabb ellátás, alacsonyabb relatív költség, kisebb földigény. Malthus alapfeltevése – miszerint az élelmiszer-kínálat „természeténél fogva” lemarad – a 20–21. század technológiai ugrásai mellett nem állta ki az idők próbáját.

balu

A Budapesti Pázmány Péter Katolikus Egyetemen jogi karán tanultam, majd egy fullstack szoftverfejlesztői kurzust is elvégeztem, amely megalapozta a technológiai tudásomat. 2022 óta foglalkozom részletesebben kriptovalutákkal és NFT-kkel. 2024 áprilisa óta a BitcoinBázis szerzőjeként kriptókról és a legújabb blockchain-megoldásokról írok, emellett az offtopik.hu-n általános technológiai, tudományos és gaming témákban publikálok, hogy olvasóim mindkét felületen naprakész, megbízható tartalmakhoz férjenek hozzá.

Vélemény, hozzászólás?

Your email address will not be published.

Legfrissebb hírek

sziget

7 rejtett álomsziget a világ eldugott tájain

Vannak helyek a világban, amelyek noha álomszépek, mégsem szerepelnek utazási plakátokon, nem trendelnek Instagramon, és nem hemzsegnek a turistáktól. Afféle fehér foltok az emberiség „kirándulós térképén”. Ezek a szigetek csendesek, érintetlenek és
halcsont

Mit tegyünk, ha torkon szúr a halas vacsora?

Gyerekként imádtam a halat, és úgy általában minden húsos ételt. Sok szép emlék kötődik a közös, vidám családi evésekhez, de akad olyan emlék is, amelyre nem szeretek gondolni. Tízéves koromban egyszer megakadt