Eljött a környezetbarát alternatív tojásfehérje por ideje

2022.01.09.
Olvasási idő: 1 perc

A tojásfehérje por egy rendkívül széles körben használt összetevő az ételekben. A friss tojás fehérjéjéből készítik porlasztószárítás útján. Ennek megfelelően rengeteg tyúkra van szükség rengeteg farmon, hogy az igényeket ki tudják elégíteni, legyen szó akár a tojásfehérjéről, akár a csirkehúsról és így tovább. Ennyi tyúk és csirke óriási mennyiségű táplálékot igényel és rengeteg hulladékot is termelnek a tojásfehérje por előállítása során.

Új alternatíva a tojásfehérje por helyett: egy gomba

Most azonban úgy tűnik, hogy egy sokkal környezetkímélőbb és állatbarátabb alternatíva is érkezik, legalább erről tanúskodik egy tanulmány a Nature Food magazinban. A Helsinki Egyetem és a VTT Kutatóközpont közös munkájában a tudósok genetikailag módosítani tudták a Trichoderma reesei nevet viselő fonalas gombát. Így a gomba ovalbumint fog tudni előállítani, ami a tojásfehérje porban lévő fehérje mennyiségének több mint felét teszi ki. A folyamat alapvetően itt is a csirkéktől/tyúkoktól indult, hiszen először izolálták azt a gént, ami az ovalbumin termeléséért felelős. Ezt aztán a gombába fecskendezték, begyűjtötték az előállított ovalbumint, majd a koncentrátumot kiszárítással porrá alakították.

Gomba

A teszt után a por a legtöbb olyan tulajdonságot mutatta, amit a normál tojásfehérje por is, azaz például fel lehetett verni. A tanulmány szerint ezzel a módszerrel a tyúkok és csirkék neveléséhez szükséges földterület mennyisége 90%-kal csökkenthető. Az üvegházhatást okozó gázok termelődése a folyamat során akár 55%-kal is csökkenhet. Még további kutatásokra van szükség annak becsléséhez, hogy mennyi energiára lesz majd szükség a folyamathoz. De a tudósok szerint jelentősen kevesebbre, mint a jelenlegi előállítási módszerhez. Ráadásul ha megfelelő energiaforrást használnak, akkor az üvegházhatást okozó gázok termelése akár 72%-kal is csökkenhet. A kérdés, hogy ez mikor lehet majd valóság és milyen módon érinti majd az elszabadult élelmiszerárakat.

Tomasito

Leginkább a technológiai és tudományos témák mozgatnak meg, főleg a blokkláncok és a kriptovaluták technológiai háttere, a valós felhasználási esetek valamint a privacy kapcsán felmerülő lehetőségek érdekelnek. Pénzügy-IT háttérrel bírok, a kriptovaluták mellett elég sok különféle területen építettem tapasztalatot.

Legfrissebb hírek

Újra hódít a nukleáris energia a világon

Új lendületet kap a világban az atomenergia, ahogy a megújulók korlátai és az energiabiztonság igénye újragondolásra készteti a döntéshozókat. A klímaváltozás elleni küzdelem évtizedei után egyre több ország jut arra a felismerésre,
technológia

Rejtett kütyük, amikről nem is tudtad, hogy léteznek

A modern technológia világában hajlamosak vagyunk azt hinni, hogy csak a jelen képes bonyolult megoldásokat produkálni, pedig a történelem tele van lenyűgöző, gyakran bizarr szerkezetekkel, amelyeket koruk zsenijei terveztek. A 19. és
műanyag

Mit iszol az üvegből valójában?

Sokan úgy gondolják, hogy az üvegpalack a legegészségesebb választás, ha csomagolt italról van szó. Környezetbarát, nem oldódik bele semmi, és még elegáns is. De egy friss francia kutatás most alaposan megkérdőjelezi ezt
hu_HUHungarian