Mekkora veszélyt jelent az ultrafeldolgozott élelmiszerek fogyasztása a gyerekek számára?

2024.07.21.
Olvasási idő: 2 perc

Egy új kutatás szerint a brit gyermekek étrendjének kétharmadát ultrafeldolgozott élelmiszerek teszik ki. Az ilyen típusú ételek magas zsírtartalmuk, só- és cukoradalékaik miatt növelhetik az elhízás és a szívbetegségek kockázatát.

Az ultrafeldolgozott élelmiszerek hatása

Az ultrafeldolgozott élelmiszerek közé tartozik többek között a jégkrém, a feldolgozott húsok, a chips, a tömeggyártott kenyér, reggelizőpelyhek, kekszek és üdítők. Ezek az ételek magas arányban fordulnak elő a 11-18 éves brit gyermekek étrendjében. Ezek az ételek olyan adalékanyagokat tartalmaznak, mint a tartósítószerek, emulgeálószerek és mesterséges színezékek, amelyek egyátalán nem jellemzőek a házi készítésű ételekre. Emellett gyakran magas a hozzáadott cukor-, zsír- és sótartalmuk, viszont alacsony a rost- és a vitamintartalmuk.

A kutatás részletei

A Cambridge-i és a Bristoli Egyetem által az Európai Táplálkozástudományi Folyóiratban publikált tanulmány elemzése szerint a 2008 és 2019 közötti brit Nemzeti Étrend- és Táplálkozási Felmérés adatait használták fel. A kutatás 3000, 11-18 éves gyermek négy napos étkezési naplóját elemezte. A tanulmány szerint az ultrafeldolgozott élelmiszerek a napi energiaszükséglet 66%-át tették ki, ami átlagosan 861 gramm/nap. Az ultrafeldolgozott élelmiszerek fogyasztása ugyanakkor 67,7%-ról 62,8%-ra csökkent. Ez valószínűleg az egészségügyi kampányoknak és az Egyesült Királyságban bevezetett cukoradónak köszönhető.

A gyerekek étkezési szokásainak alakulása

Dr. Yanaina Chavez-Ugalde, a tanulmány egyik szerzője megjegyezte, hogy a serdülők étkezési szokásait számos tényező befolyásolja, beleértve az otthoni környezetet, a marketinget és a barátok, kortársak hatását. „A serdülőkor egy fontos időszak az életünkben, amikor a viselkedési minták elkezdenek rögzülni” – mondta Dr. Chavez-Ugalde.

Egészségügyi kockázatok és társadalmi egyenlőtlenségek

Dr. Esther van Sluijs, a tanulmány társszerzője szerint az ultrafeldolgozott élelmiszerek kényelmes és gyakran olcsó megoldásokat kínálnak a kevés idővel és jövedelemmel rendelkező családok számára, de sajnos sok ilyen élelmiszer rossz tápértékkel rendelkezik. „Ez hozzájárulhat azokhoz az egészségügyi egyenlőtlenségekhez, amelyek a gyermekkor és serdülőkor során megjelennek” – tette hozzá Dr. van Sluijs.

Összegzés

A kutatás egyértelműen rávilágít arra, hogy az ultrafeldolgozott élelmiszerek a brit serdülők étrendjének jelentős részét képezik, és ezek fogyasztása sokkal magasabb szinten van, mint az ideális lenne az esetleges negatív egészségügyi hatások figyelembevételével.

balu

A Budapesti Pázmány Péter Katolikus Egyetemen jogi karán tanultam, majd egy fullstack szoftverfejlesztői kurzust is elvégeztem, amely megalapozta a technológiai tudásomat. 2022 óta foglalkozom részletesebben kriptovalutákkal és NFT-kkel. 2024 áprilisa óta a BitcoinBázis szerzőjeként kriptókról és a legújabb blockchain-megoldásokról írok, emellett az offtopik.hu-n általános technológiai, tudományos és gaming témákban publikálok, hogy olvasóim mindkét felületen naprakész, megbízható tartalmakhoz férjenek hozzá.

Legfrissebb hírek

elhízás elleni csodaszer

Jön az új elhízás elleni szupergyógyszer?

Az elhízás elleni gyógyszerek piaca egy újabb, sok szempontból meghatározó jelölttel bővül. Az Eli Lilly retatrutide nevű, három hormon hatását egyszerre utánzó injekciója a III. fázisú vizsgálatok első eredményei alapján a jelenleg