Egy harvardi tudós 5 szabálya a fiatalság megőrzéséhez

2024.03.11.
Olvasási idő: 3 perc

Cukrok, feldolgozott szénhidrátok, vörös húsok, tejtermékek és alkohol: ha hosszú életre vágyunk, a Harvard Egyetem professzora szerint jobb, ha távol tartjuk magunkat ezektől az ételektől és italoktól.

David Sinclair, a Harvard Egyetem orvostudományi karának genetika professzora úgy gondolja, hogy megfejtette a fiatalság titkát, és  módszerének köszönhetően a teste állítólag 30 évvel fiatalabb a biológiai koránál. Meg is osztotta a nagyközönséggel, hogy minek köszönheti fiatalosságát, és ezzel voltaképpen elárulta a hosszú élet titkát is: természetesen mindennek a kulcsa az egészséges életmód.

5 dolog, amit kerülni kell a fiatalság megőrzéséhez

Úgy tűnik, hogy a fiatalság megőrzése nem igazán agysebészet: nem kell méregdrága beavatkozásokra költenünk, elég, ha van némi önuralmunk. Sinclair szerint a következő étel- és italfélék fogasztását kell elkerülnünk, vagy legalábbis minimálisra csökkentenünk ahhoz, hogy sokáig fiatalosak maradjunk, és megnöveljük az élettartamunkat:

  1. Cukor. A szakértő szerint a cukor a hosszú és egészséges élet legnagyobb ellensége. A cukor- és fruktózfogyasztás ugyanis felgyorsítja az öregedést, és növeli a krónikus betegségek kialakulásának kockázatát. Cukorfogyasztása csökkentése érdekében Sinclair elsősorban a természetes, nem feldolgozott élelmiszereket részesíti előnyben, a természetes édesítőszereket is mértékkel használja, és kerüli a cukrozott italokat és a feldolgozott gyümölcsleveket.
  2. Finomított szénhidrátok. A finomított szénhidrátok, például a fehér kenyér vagy a kekszek is kerülendők, mivel ezeknek is hasonló hatásuk van a testre, mint a cukornak. Gyorsan növelik a vér glükózszintjét, ami az inzulinszint megugrásához vezethet, és hozzájárulhat az öregedés felgyorsulásához. Néhány tanulmány rámutatott, hogy a finomított szénhidrátokban gazdag étrendek összefüggésbe hozhatók a szívbetegségek és a 2-es típusú cukorbetegség kockázatának növekedésével.
  3. Hús. A húsfogyasztás jelentős csökkentése egy másik alappillére a szakértő étrendjének. Állati fehérjék helyett több hüvelyes zöldséget, dióféléket, magvakat és olyan növényi fehérjeforrásokat kellene fogyasztanunk, mint a tofu, a tempeh és a quinoa. Ami a vörös hús fogyasztását illeti, néhány tanulmány összefüggést talált ezeknek az ételeknek a fogyasztása és a krónikus betegségek kockázatának növekedése között, tehát ebben az esetben is nagyon fontos a mértékletesség.
  4. Tejtermékek. A tejtermékek mértéktelen fogyasztása is ártalmas lehet: a Journal of American Medical Association egyik tanulmánya arra a következtetésre jutott, hogy a tejtermékfogyasztás összefüggésbe hozható egyes ráktípusok kockázatának növekedésével, valószínűleg az ezekben a termékekben található hormonok és növekedési tényezők miatt. A biológus azt is javasolja, hogy kerüljük az ultrafeldolgozott élelmiszereket és azokat, amelyek mindenféle adalékanyagokat, tartósítószereket és mesterséges aromákat tartalmaznak.
  5. Alkohol. Természetesen oda kell figyelni az alkoholfogyasztásra is. Ha mégis meginnánk valamit, a szakértő a rezveratrolban gazdag borokat javasolja, például a vörösbort.

A megfelelő étrend mellett Sinclair a rendszeres testmozgás fontosságát sem győzi hangsúlyozni. Szerinte a hetente háromszori testgyakorlás az ideális, ami minden alkalommal legalább 10 perces edzést jelent. Mindez jelentős egészségügyi előnyökkel jár, és megnövelheti az élettartamunkat. Az amerikai tudós kutatásai alapján egy olasz vállalat, a SIRTLife kifejlesztett egy természetes vegyületet, a SIRT500-at, amely aktiválja a sirtuineket, azaz a „hosszú élet fehérjéit”, amelyek öregedésgátló hatására ma már szilárd tudományos bizonyítékok vannak. Ez az ütős keverék polidatint, pterostilbent, onokiolt, ellagsavat, cinket, valamint más ásványi anyagokat és vitaminokat tartalmaz, amelyek szinergikusan aktiválják a sirtuineket, ezáltal hozzájárulnak a fiatalságunk megőrzéséhez és a hosszabb élethez.

Ez a cikk is érdekelhet: A lézeres szemműtét árának változása 25 év alatt

GT

Tartalom- és szövegíróként, illetve fordítóként dolgozom, főleg az informatika, az üzleti etika és a vállalati képzések területén. Folyamatosan bővítem ismereteimet és alapos kutatást végzek, hogy a legnaprakészebb információkkal szolgálhassak cikkeimben.

Legfrissebb hírek

innováció

Civilizációk átka: Miért fullad ki minden aranykor?

A történelem során számos város és nemzet csillaga korán leáldozott, hiába voltak az innováció fénypontjai. Miért nem sikerül egyetlen helynek sem fenntartania hosszú távon kiemelkedő szerepét? Vajon valaha is sikerül kitörni Cardwell
arcfelismerés

Arcod a belépőd – de milyen árat fizetsz érte?

Hamarosan papíralapú beszállókártya és útlevél nélkül utazhatunk, hiszen az arcfelismerésnek hála, nem lesz többé szükség semmilyen dokumentumra. De mi jön ezután: kényelmes utazás vagy totális megfigyelés? Digitális útlevél, az arcod mint belépő

A Fehér Házban már a repülő autók és a Jetson család a téma

Donald Trump június 6-án rendeletet írt alá a repülő autók fejlesztésének megkezdéséről és a szabályozásuk enyhítéséről. Az amerikai elnök pénteken az amerikai drónfejlesztéssel és a szuperszonikus repülési technológiával kapcsolatos törvényeket írt alá,

Hová tűntek a dolgozó fiatalok Magyarországon?

Egyre gyakrabban merül fel a kérdés, miért tűnik úgy, hogy a fiatal felnőttek közül egyre kevesebben dolgoznak teljes állásban, mégis látszólag megvan mindenük? A jelenség nemcsak szociológiai, hanem generációs, pszichológiai és kulturális
hu_HUHungarian

Mielőtt továbblépnél