Egészségügyi kockázatot rejthet a fagyi és a növényi tej?

2024.12.02.
Olvasási idő: 4 perc

Egy új tanulmány szerint potenciális egészségügyi kockázatok kapcsolódnak a karragénhez (vörös algából származó adalékanyag), amelyet sűrítőként használnak számos élelmiszerben, például fagylaltokban és növényi alapú tejekben.

A kutatók megállapították, hogy a vizsgálatban részt vevő túlsúlyos emberek, akik karragént tartalmazó ételeket fogyasztottak, inzulinrezisztenssé váltak, és több gyulladás jeleit mutatták.

„Túlsúlyos résztvevőknél a karragén-expozíció az egész testre kiterjedő és a máj inzulinérzékenységének csökkenését eredményezte” – írták a tanulmány szerzői, hangsúlyozva, hogy további vizsgálatokra van szükség az olyan élelmiszer-adalékanyagokkal kapcsolatban, amelyeket a fogyasztók ártalmatlannak tekintenek.

A karragén hatása az inzulinérzékenységre és a gyulladásra

A BMC Medicine folyóiratban a közelmúltban megjelent kutatás randomizált, kettős vak, placebo-kontrollált vizsgálat volt, amelyben 20 fiatal, egészséges férfi vett részt. A résztvevők kétszer napi 250 milligramm karragént vagy placebót kaptak két héten keresztül.

A tanulmány kulcsfontosságú eredményei közé tartozott az inzulinérzékenység különböző tesztekkel, például az orális glükóztolerancia-teszttel történő mérése. Bár az összes résztvevő esetében nem mutatkoztak jelentős különbségek az inzulinérzékenységben, figyelemre méltók voltak a testtömeg-index (BMI) és a karragén vagy placebo-expozíció közötti interakciók.

A túlsúlyos embereknél a karragén alacsonyabb inzulinérzékenységhez, megnövekedett agyi gyulladáshoz és magasabb gyulladásos markerek szintjéhez (C-reaktív fehérje és interleukin-6) vezetett. Emellett a karragén fokozott béláteresztéssel is összefüggésbe hozható, ami arra utal, hogy az emésztőrendszer könnyebben engedi át az anyagokat a véráramba. A tanulmány továbbá immunsejt-aktivációt és a fehérvérsejtekből származó proinflammatorikus fehérjék megnövekedett szintjét mutatta ki karragén-expozíció után.

Korábbi kutatások már kimutatták a karragén kapcsolatát fokozott metabolikus kockázatokkal, gyulladással és bélrendszeri problémákkal, azonban az ezek mögött meghúzódó pontos molekuláris mechanizmusok még nem teljesen ismertek. Bár az állatkísérletek már korábban is utaltak arra, hogy a karragén glükóztolerancia-csökkenést idézhet elő, és súlyosbíthatja a magas zsírtartalmú étrend káros hatásait, ez a tanulmány az egyik első klinikai vizsgálat, amely az adalékanyag emberi glikémiás válaszára gyakorolt hatását vizsgálta.

A kutatók további vizsgálatokat sürgetnek a karragén és hasonló adalékanyagok hosszú távú egészségügyi hatásainak feltárása érdekében, különösen a 2-es típusú cukorbetegség szempontjából magasabb kockázatú populációkban.

Hogyan kerülhetjük el a karragént?

A karragén meglehetősen gyakori a nagyon feldolgozott élelmiszerekben, például tejtermékekben (csokoládétej, fagylalt) és növényi alapú tejekben – mondta Stephanie Schiff, a Huntingdon Kórház (Northwell Health, New York) regisztrált dietetikusa és cukorbetegség-kezelési szakértője a The Epoch Timesnak.

A szakértő szerint az adalékanyag könnyen elkerülhető, ha a fogyasztók természetes, minél kevésbé feldolgozott élelmiszerekre alapozzák étrendjüket.

„Ha egy élelmiszert gyárban állítanak elő, és olyan összetevőket tartalmaz, amelyek nem ismerősek vagy nehezen kiejthetők, akkor valószínűleg erősen feldolgozott, és tartalmazhat karragént” – magyarázta Schiff. „Ha egy csomagolt termék krémes vagy sűrű, ellenőrizze a címkét; lehet, hogy karragént tartalmaz.”

Bár a karragént az Egyesült Államok Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Hatósága (FDA) jóváhagyta, az adalékanyagnak nincs tápértéke. Schiff egy teljes értékű, növényi alapú étrendet ajánlott, amely elkerüli a karragént és más egészségtelen adalékanyagokat. Alternatívaként olyan anyagokat, mint a gellán, szentjánoskenyér, guár és xantán gumi is lehet használni karragén helyett, amelyek nem járnak hasonló egészségügyi kockázatokkal. Ugyanakkor arra figyelmeztetett, hogy az organikus minősítés nem garantálja, hogy a termék karragénmentes.

Az átlagos nyugati étrend karragéntartalma 250 milligrammtól 2-4 grammig terjedhet személyenként naponta. A kutatások szerint a karragén a negyedik leggyakrabban fogyasztott élelmiszer-adalékanyag a Crohn-betegséggel küzdő gyermekek körében.

Az Egyesült Államok Mezőgazdasági Minisztériuma (USDA) jelenleg engedélyezi a karragén használatát organikus élelmiszerekben, annak ellenére, hogy a Nemzeti Organikus Szabványügyi Tanács (NOSB), egy szövetségi tanácsadó testület, ellenzi ezt.

Nem a karragén az egyetlen aggályos adalékanyag

Schiff szerint a fogyasztóknak tisztában kell lenniük más, feldolgozott élelmiszerekben gyakran előforduló adalékanyagokkal is, többek között:

  • Nátrium-nitrit: Feldolgozott húsokban található, és többféle rák kockázatával hozható összefüggésbe, ha hevítik.
  • Magas fruktóztartalmú kukoricaszirup: Ez az édesítőszer súlygyarapodással, cukorbetegséggel és gyulladással áll kapcsolatban.
  • Transzzsírok: Hidrogénezett és részben hidrogénezett olajokban található, és növelheti a szívbetegség, a stroke és a cukorbetegség kockázatát.
  • Mononátrium-glutamát (MSG): Az MSG érzékeny egyéneknél izzadást, kipirulást, zsibbadást, szívdobogást és bizsergést okozhat.

Érdekelhet még: Hamburgeren és fánkon élt, megvakult a 12 éves fiú

katilan

Kereskedelmi akadémián végeztem, eredetileg könyveléssel, banki vagy biztosítási területen képzeltem el a jövőmet. Az élet azonban más irányba vitt: első munkahelyem egy nyomda volt, ahol ugyan könyvelőként kezdtem, de idővel teljesen más területre sodródtam. A grafikai munka és az újságírás váltak a fő tevékenységi köreimmé. Azóta számos kiadvány, könyv és folyóirat szerkesztésében vettem részt, híroldalaknak és nyomtatott sajtónak is rendszeresen írtam. Emellett a művészetek és a kultúra világa is fontos része lett az életemnek, dolgoztam kulturális szervezőként, és az irodalom területén is aktív vagyok. Az utóbbi években egyre többféle témával kezdtem el foglalkozni: közéleti, gazdasági, politikai és technológiai területeken is írok. Újabban a kriptovaluták világa is érdekel, ismerkedem ezzel a területtel, és ebben a témában is készítek írásokat. Törekszem arra, hogy a sokszínű érdeklődésemet közérthetően és értékesen adjam vissza az olvasóknak.

Legfrissebb hírek

Simpson poén

Elképesztő kutatómunka állt egyetlen poén mögött

Meglepő módon egyetlen poén is több hétnyi kutatómunkát jelentett a The Simpsons legendás forgatókönyvírója számára. Josh Weinstein elárulta: egy 28 éves vicchez olyan aprólékos kutatásra volt szükség, ami szinte filmbe illő. Amikor
nukleáris háború

Mennyi ideig tartana egy nukleáris háború?

Az Egyesült Államok reakciója egy nukleáris támadásra szigorúan titkos, de a Washington Post lépésről lépésre rekonstruálta, mi történne, ha egy ellenséges ország nukleáris rakétát lőne Amerika felé. És eljő az apokalipszis! Mi
lengyel piramisok

Ősi „lengyel piramisokat” tártak fel

Lengyelország középső részén, egy természetvédelmi területen újabb ősi megalitikus síremlékeket tártak fel – ezek az impozáns, több mint 5500 éves építmények méretük miatt a „lengyel piramisok” nevet kapták. Titokzatos sírhalmok Poznańi régészek
ősi technológia

10 ősi technológia, ami megkérdőjelezi történelmünket

Sokan úgy gondolják, hogy a technológiai fejlődés csak az ipari forradalommal kezdődött. Mégis akadnak olyan régészeti leletek, amelyek arra utalnak: ősi civilizációk már több ezer évvel ezelőtt is meglepően fejlett eszközöket használtak
hu_HUHungarian

Mielőtt továbblépnél