hús

Hol esznek a legtöbb húst? Így néz ki a világ húsfogyasztási térképe

Start

A hús világszerte a legfontosabb fehérjeforrások egyike, de hogy mennyit és milyen fajtát fogyasztanak az emberek, azt erősen befolyásolja a kultúra, a jövedelmi szint és a helyi mezőgazdaság. A legfrissebb, ENSZ FAO adatokra épülő összesítések alapján megnéztük, hol a legmagasabb az egy főre jutó húsfogyasztás, és mely országok emelkednek ki marha, sertés, csirke, illetve juh és kecske terén.

Ki vezeti a világranglistát?

A távoli csendes-óceáni királyság, Tonga a világ első számú húsevője, fajlagosan itt a legmagasabb a fogyasztás. A dobogó másik felét eltérő étkezési minták jellemzik: az Egyesült Államokban főként csirke és marha dominál, Izraelben ugyancsak ezekből fogy sok, Mongólia pedig kiugróan sok juhot és kecskét eszik. A különbségek mögött egyszerre áll a hagyomány, a vásárlóerő és az, hogy az adott országban mit éri meg előállítani.

Marhahús: Argentína kultusza, afrikai meglepetéssel

A marhafogyasztásban Argentína vezet, ahol a marha történelmileg a nemzeti konyha középpontja. Az asado, a családi és baráti grillezések kultúrája a mindennapok része. Érdekes kilengés, hogy Zimbabwe is nagyon előkelő helyen áll, miközben az afrikai átlag alacsonyabb. A sort az Egyesült Államok, Izrael és Brazília folytatja, ahol a nagyüzemi állattartás és a széles kínálat tartja magasan a fogyasztást.

Sertéshús: mediterrán és balkáni kedvenc

A sertésben Horvátország és Spanyolország jár az élen, ahol a sonkák, kolbászok és regionális egytálételek teszik napi alapanyaggá. Magasan van még Montenegró és Hongkong, valamint Lengyelország is. Ezekben az országokban a teljes feldolgozóipari lánc és a hagyományos receptek is a sertést részesítik előnyben.

Csirke: a szigetek praktikus fehérjéje

A csirke különösen az apró szigetországokban praktikus választás: kevés földterületet igényel és gyorsan előállítható. Nem véletlen, hogy Saint Vincent és a Grenadine-szigetek, Tonga, a Marshall-szigetek és Szamoa állnak a lista élén. Izrael szintén kiemelkedik, részben a szabályok, részben a korszerű baromfiágazat miatt.

Ez is érdekelhet: Zombiapokalipszis jöhet, ha nem fékezzük meg a húsevő gombát

Juh és kecske: Mongólia nagy fölénnyel

A juh és kecske fogyasztásában Mongólia messze az első. A rideg, száraz éghajlaton a legeltetés évezredes hagyománya alakította ki a húsban és állati zsiradékokban gazdag étrendet. Mögötte Bahrein, Új-Kaledónia, Türkmenisztán és Csád következik, jellemzően ott, ahol a legeltetés és a pásztorkodás a mindennapi megélhetés része.

Mi mozgatja a számokat?

A húsevés mennyiségét és szerkezetét nem csak az ízlés formálja. A jövedelem növekedésével általában nő az állati fehérje aránya az étrendben, de a helyi adottságok mindent felülírhatnak: ahol kevés a termőföld, ott a baromfi kerül előtérbe, ridegtartásra alkalmas tájakon pedig a juh és a kecske. A feldolgozóipar fejlettsége, az exportlehetőségek és az élelmiszerárak szintén látványosan befolyásolják, mi kerül a tányérra.

balu

A Budapesti Pázmány Péter Katolikus Egyetemen jogi karán tanultam, majd egy fullstack szoftverfejlesztői kurzust is elvégeztem, amely megalapozta a technológiai tudásomat. 2022 óta foglalkozom részletesebben kriptovalutákkal és NFT-kkel. 2024 áprilisa óta a BitcoinBázis szerzőjeként kriptókról és a legújabb blockchain-megoldásokról írok, emellett az offtopik.hu-n általános technológiai, tudományos és gaming témákban publikálok, hogy olvasóim mindkét felületen naprakész, megbízható tartalmakhoz férjenek hozzá.

Vélemény, hozzászólás?

Your email address will not be published.

Legfrissebb hírek

luxus láthatatlan

A láthatatlan elit – új arcot ölt a luxus

A luxus világa átalakulóban van. A felső 0,1% többé nem a csillogással akar kitűnni – épp ellenkezőleg: eltűnni próbál. Magánklubok, névtelen bejáratok, személyre szabott utazások és olyan élmények, ahol a kívülállók kizárva
USA kender

Az USA lecsap: vége a kenderalapú termékek piacának

Az Egyesült Államokban egy új, nagy horderejű szövetségi törvényjavaslat borzolja a kedélyeket, amely gyökeresen átírhatja akár globálisan is a kender iparágát. A javaslat része annak a költségvetési csomagnak, amely véget vethet a
Kína klimavédelem

Új klímavezér születik?

Miközben a világ egy része visszakozik a klímavédelmi vállalásoktól, Kína meglepő fordulatot vett: a világ legnagyobb szén-dioxid-kibocsátója már 18 hónapja nem növeli emisszióját – és úgy tűnik, mindezt rekordsebességű megújulóenergia-fejlesztésekkel éri el.