A Toyota bemutatta a világ első hidrogénnel működő pizzasütőjét

2024.09.26.
Olvasási idő: 3 perc

Mi a közös a Toyotában és a Margheritában? A minap még gyakorlatilag semmi sem volt, ám e hét szerdájától kezdve a japán autóipari óriás legújabb innovációjának köszönhetően a válasz: a hidrogén. A Toyota és a konyhai eszközöket gyártó Monogram nemrég mutatott be egy különlegességet, a Lexus csomagtartójába épített sütőt. Úgy fest, hogy a japánok egyre inkább a gasztronómia felé fordulnak, ezúttal egy hidrogénnel működő kemencét mutattak be. Az eszköz nemcsak a főzés módjának a forradalmasítását ígéri, hanem azt is garantálja, hogy a hatására mi is másként viszonyulunk majd a konyhában használt energiához. Ez a kulináris áttörés érdekes kérdéseket vet fel. Például, hogy hogyan változik majd kedvenc pizzáink íze? És ami a legfontosabb: készen állunk-e arra, hogy a hidrogéntechnológiát az utcáról a konyhánkba vagy legalábbis az éttermeinkbe vigyük?

Hidrogén: hidrogénnel működő grillt és kamadót is készített a Toyota – utóbbi egy tradicionális japán sütő

Képzeljük el a következőt: éppen egy szelet frissen sült pizzába harapnál, de annak nincs meg a jellegzetes faszén által fűtött kemence illata. E finom illat helyett, amit érzel… az kábé a nagy semmihez hasonló. Üdvözlünk a főzés jövőjében – mondja a Toyota. Az új, hidrogénnel működő pizzasütőjük azt ígéri, hogy olyan hatékonyan süti meg a Quattro Stagioni-t, mint ahogyan az autóik szelik az országot. A kérdés az, hogy a pizza végül megérkezik-e a célállomásra, vagy rakétává változik, és felszáll a Marsra?

Kirobbanó együttműködés (remélhetőleg mégsem…)

A Toyota által kifejlesztett pizzasütő hidrogénrendszerének egy része

A fejlesztést most sem egyedül végezte az autógyártó, a gázkészülékeket gyártó Rinnai volt ezúttal a partner. Ez kicsit olyan, mintha Godzilla és King Kong úgy döntene, hogy együtt nyitnak egy porcelánboltot. Mi baj történhetne? És itt álljunk meg egy pillanatra. Úgy tűnik, hogy a hidrogénnel működő sütőkre nincsenek külön előírások. Ki tudja, miért? Talán azért, mert még senkinek sem jutott eszébe, hogy egy ilyen gyúlékony elemet használjon az ételek sütéséhez? A Toyota nem csüggedt és nem tétovázott, hanem úgy döntött, megalkotja a saját biztonsági előírásait. Ez kicsit olyan, mintha úgy döntenél, hogy egy aktív vulkán peremén építesz házat, majd magad írnád meg a túlélési kézikönyvet. Marad a kérdés: milyen lesz az így sütött pizza? A magas égési hőmérsékletnek és a gőztermelésnek köszönhetően ez a sütő kívülről ropogós, belülről pedig szaftos pizzát ígér. Vagy talán tökéletesen hidratált szenet – attól függően, hogyan nézzük.

Hidrogén pizzasütő: vajon milyen jövőt él meg ez a fura fejlesztés?

A Toyota szó szerint a jövő egy szeletét kínálja nekünk. Hogy ez egy kulináris forradalom, vagy csak a konyha felrobbantásának egy bonyolult módja, azt csak az idő fogja megmondani. Addig is készülj fel arra, hogy elmagyarázd a barátaidnak, miért van olyan az íze a pizzádnak, mint egy autóalagútnak, és miért van a sütődnek 500 mérföldes hatótávolsága.

Készen állsz arra, hogy a tartályban lévő hidrogénről a sütőben lévő hidrogénre válts? Vagy inkább megvárod, amíg a Toyota feltalálja az önvezető pizzát?

katilan

Kereskedelmi akadémián végeztem, eredetileg könyveléssel, banki vagy biztosítási területen képzeltem el a jövőmet. Az élet azonban más irányba vitt: első munkahelyem egy nyomda volt, ahol ugyan könyvelőként kezdtem, de idővel teljesen más területre sodródtam. A grafikai munka és az újságírás váltak a fő tevékenységi köreimmé. Azóta számos kiadvány, könyv és folyóirat szerkesztésében vettem részt, híroldalaknak és nyomtatott sajtónak is rendszeresen írtam. Emellett a művészetek és a kultúra világa is fontos része lett az életemnek, dolgoztam kulturális szervezőként, és az irodalom területén is aktív vagyok. Az utóbbi években egyre többféle témával kezdtem el foglalkozni: közéleti, gazdasági, politikai és technológiai területeken is írok. Újabban a kriptovaluták világa is érdekel, ismerkedem ezzel a területtel, és ebben a témában is készítek írásokat. Törekszem arra, hogy a sokszínű érdeklődésemet közérthetően és értékesen adjam vissza az olvasóknak.

Legfrissebb hírek

innováció

Civilizációk átka: Miért fullad ki minden aranykor?

A történelem során számos város és nemzet csillaga korán leáldozott, hiába voltak az innováció fénypontjai. Miért nem sikerül egyetlen helynek sem fenntartania hosszú távon kiemelkedő szerepét? Vajon valaha is sikerül kitörni Cardwell
arcfelismerés

Arcod a belépőd – de milyen árat fizetsz érte?

Hamarosan papíralapú beszállókártya és útlevél nélkül utazhatunk, hiszen az arcfelismerésnek hála, nem lesz többé szükség semmilyen dokumentumra. De mi jön ezután: kényelmes utazás vagy totális megfigyelés? Digitális útlevél, az arcod mint belépő

A Fehér Házban már a repülő autók és a Jetson család a téma

Donald Trump június 6-án rendeletet írt alá a repülő autók fejlesztésének megkezdéséről és a szabályozásuk enyhítéséről. Az amerikai elnök pénteken az amerikai drónfejlesztéssel és a szuperszonikus repülési technológiával kapcsolatos törvényeket írt alá,

Hová tűntek a dolgozó fiatalok Magyarországon?

Egyre gyakrabban merül fel a kérdés, miért tűnik úgy, hogy a fiatal felnőttek közül egyre kevesebben dolgoznak teljes állásban, mégis látszólag megvan mindenük? A jelenség nemcsak szociológiai, hanem generációs, pszichológiai és kulturális
hu_HUHungarian